Veronika mondja

Veronika mondja

A nő 6 levetendő szerepe egy kapcsolatban

2019. augusztus 01. - Veronika Vass

21950839_10212041816493962_2630472199926463493_o.jpgSokféleképpen és sorrendben lehet hallani: egy nő legyen szakács a konyhában, úrinő társaságban, szajha az ágyban. Erre még rájön pár elvárás, amikor a gyerekek megszületnek: legyen dajka, doktor, takarító, stb. Kinek mit jelentenek ezek a szerepek.

Ennek megfelelően amikor nekem párkapcsolatom volt, mindig megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni magamból. Mindent megtettem, hogy a legsokoldalúbb társ legyek, és a legtöbb úton-módon tudjak együttműködni a partneremmel.

A tanulság viszont itt is az, hogy a kevesebb néha több. Van, amikor lehet túl sok, és vannak olyan szerepek, amiket egy nőnek - minden logikusnak látszó érv ellenére - soha nem szabad felvennie.

 

  1. Anya. Van az a "mondás", hogy a házasság az, amikor örökbe fogadsz egy felnőtt férfit, akire az anyja többé már nem tart igényt. Ez elég durvának és nagy hülyeségnek hangzik elsőre, de lehet találni ilyen kapcsolatokat! Itt a dinamika valahogy elbillen, a nő kezdi hordani a nadrágot, a férfi pedig úgy viselkedik, mintha a saját egyik gyereke lenne. A nőre hárul emiatt a felelősség oroszlánrésze, a férfi pedig olyasmiben éli ki a döntési szabadságát, hogy ellenkezik a nővel. Ez persze konfliktushoz vezet.
  2. Terapeuta. Sokszor elkövettem azt a hibát, hogy tanácsot akartam adni embereknek. Persze a legjobban mindig a párját ismeri az ember, ezért akárhányszor volt valami problémája, úgy éreztem, ismerem a helyzetet és próbáltam segíteni. Ezzel az talán a baj, hogy így nem volt ideje saját megoldásokat kitalálni. Arról nem is beszélve, hogy volt, amit ő egyáltalán nem érzett problémának, ez pedig simán csak durva lenézése az ő világnézetének.
  3. Oktató. Persze, hogy van olyan dolog, amiben egy nő jobb. De ha ez valami lényeges dolog, és úgy alakul, hogy a párunk azon kapja magát, hogy tőlünk tanul, ez megint csak üt a férfi büszkeségen. És a kapcsolati dinamikán is persze, mert ez a nőben is elindít egy gondolatmenetet, és aztán vissza is utalnék az 1-es pontra.
  4. Főnök. Annak, amikor a nő hordja a nadrágot, ez a másik verziója. Kiosztja az utasításokat, ellenőrzi, mi lett elintézve, vasfegyelmet tart, és büntet. Szerintem ezt nem kell tovább ragozni.
  5. Versenytárs. Jó pár nő van, akit még a gondolat is frusztrál, hogy ne tudna valamit elvégezni, amit egy férfi el tud. Ezért aztán versengésbe kezdenek. És ahol az egyik nyer, ott a másik általában veszít. Lehet, hogy apró dolgokon: ki tudta jobban. Lehet, hogy üzleti érdekérvényesítésen. 
  6. Műkritikus. Sokszor láttam olyat, hogy valamiben egy nőnek egyszerűen előbb van tapasztalata, vagy több van. Ha bármi ilyen dologba a férfi be akar segíteni - ami egy nagyon szimpatikus dolognak tűnik - akkor szembesülhet azzal, hogy "rosszul csinálja". Mert nem úgy kell, mert nem lesz jó, vagy mert máshogy jobb. Ekkor persze a férfi simán úgy érzi, hogy ő úgyse csinálja elég jól, és ráhagyja a nőre: szólj, ha kész. Minél több ilyen terület van, annál kevésbé tudnak bármiben együtt működni, ami szintén belerondít a képbe.

Szerintem az ezek a szerepek azt eredményezik, hogy felborul a kapcsolati dinamika és sérül a férfi büszkeség. És minél több ilyen szerepet vállal fel egy nő, annál inkább adódik a kérdés: mit akart ettől a pasitól? Persze, amikor az ember lánya nem tudatosan választ, mert nem tudja, mit kell figyelni, akkor belekeveredik. És aztán a kapcsolat szépen elromlik, mert az élet (és a pasi) igazságtalan.

Szerencsére nekem a másik oldalt is volt alkalmam kipróbálni. És az a nagy szerencse, hogy a másik oldal amellett, hogy célszerű, még nagyon kellemes is. Hiszen tök jó, ha egy pasira lehet számítani, mert többet tud. Ha önálló (nem csak velünk ellenkezik) és megragadja az irányítást. Ha olyan problémái vannak, amikről ő többet tud! És főleg ha úgy csinálja a dolgokat, hogy a segítség tényleg segítség, nem pedig olyan, mint amikor egy két éves gyereket engedsz felmosni.

De itt az elején okosnak kell lenni és mérlegelni kell. A rózsaszín köd ugyanis eloszlik. És utána tudnunk kell, az, amit látunk benne, megéri-e tolerálni a tökéletlenségeit. Mennyire számítanak, mennyire zavarnak? Én csak utólag vagyok ilyen okos, de mindenkinek, aki esetleg hasonló cipőben jár, üzenem: a fenti szerepek felvétele önmagában válasz a kérdésre. 

Mindennek ellenére mégis választhatsz máshogy is. Csak tudd: te választottál.

A bejegyzés trackback címe:

https://veronikamondja.blog.hu/api/trackback/id/tr6814989638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása